Warsztaty kuchni włoskiej- Kulinarna Primavera

Wiosna to idealna pora na rozpoczęcie sezonu warsztatów kulinarnych!

Na początek, pod lupę wzięłyśmy kuchnię włoską stąd tytuł Kulinarna primavera. Do współpracy zaprosiłyśmy Bartka Kieżuna, znanego bardziej jako Krakowskiego Makaroniarza oraz Monikę Bielkę – Vescovi.

Bartek zajął się stroną kulinarną wydarzenia. Jako jeden z redaktorów KUKBUK-a, podróżujedo słonecznej Italii przywożąc czytelnikom mnóstwo pozytywnej energii i niesamowitych inspiracji, oraz przybliżając im kuchnię, która w zależności od regionu szczyci się coraz to innymi specjałami. Nasze warsztaty wzbogaciłyśmy o ekskluzywny element degustacji win. Ich wybór pod kątem poszczególnych dań spoczywał na Monice, która swoje ogromne światowe doświadczenie zabrała do Polski i tu, w Krakowie, założyła Szkołę Sommelierów oraz stowarzyszenie Kobiety i Wino,które propaguje wiedzę na temat tego wyrafinowanego trunku. To właśnie dzięki stowarzyszeniu miałyśmy to szczęście i okazję by poznać Monikę i totalnie zauroczyć się jej pasją do wina.

Na naszych warsztatach pojawiło się niniejsze menu: risotto al prosecco, impepata di cozze, calmari ripieni i cantuccini. Już tłumaczymy o co chodzi :)

Risotto al Prosecco to nic innego jak pyszny ryż arborio ugotowany w winie, ze skórką cytrynową i pieprzem. Idealna konsystencja kremowego dania uzupełniona posmakiem wina i orzeźwiającą nutą cytrusów. Prostota i delikatność.
Do tego orzeźwiające wino Zenato – Soave Classico.

Kalmary faszerowane szynką parmeńską? A dlaczego nie, kto powiedział, że nie łączy się owoców morza z mięsem? To znakomite połączenie farszu chlebowego między innymi z cebulą, suszonymi pomidorami czy koperkiem... Wszystko ugotowane w sosie pomidorowym. Delikatne, acz wyraziste.
Do degustacji Azienda Agricola Pietroso di Pignatti Gianni – Brunello di Montalcino DOCG 2008 czyli Mistrz nad mistrzami – ciężkie, ale harmonijne wino.

Włoskie ciasteczka znane jako biscotti, cantuccini czy tozetti są chrupkie i, co ciekawe, w zamkniętej puszce mogą leżeć tygodniami. Z dodatkiem anyżu, kopru włoskiego, suszonych moreli czy migdałów – w każdej opcji smakują równie pysznie.
Do tego San Fabiano – Vin Santo del Chianti Classico DOC 2003 w kieliszku i okazja do “maczania” ciastek w winie. Połączenie idealne!